Bra dykdestinationer Röda Havet

by

Att simma om kring tillsammans med en otalig mängd havslevande varelser. För i Röda havet är det inte bara små mörtar vi talar om, utan om minst 1200 identifierade fiskarter plus enorma mängder andra havslevande djur som musslor, sjöborrar, sandmaskar…

Bra dykdestinationer Röda Havet

listan kan göras väldigt mycket längre. Anledningarna till att dyka i Röda havet är många och dykningen är verkligen en upplevelse. Röda havet är ett salt hav vilket speglas i faunan och floran under ytan. Faktum är att salthalten ligger något över den genomsnittliga halten som världen hav har. 40 ppm i jämförelse med medelvärdet 35 ppm. För att inte tala om Östersjön som ligger på ringa 2 ppm. Är man van vid att dyka i sötvatten eller i bräckt vatten som till exempel Östersjön kan det ta ett litet tag innan man anpassar sig till flytförmågan i Röda havet. Många länder har kust mot Röda havet. Sex stycken om man ska vara exakt. Närmast oss i Norden finns Israels kuststad Eliat som bara ligger fem timmar bort med flyg från Arlanda. Övriga länder i Asien, förutom Israel, som har kust mot det salta Röda havet är Jemen, Jordanien och Saudiarabien. Röda havet ligger på gränsen mellan Asien och norra Afrika. Afrikanska länder med dykmöjligheter i Röda havet är Djibouti, Egypten, Eritrea och Sudan. I och med att vissa av dessa länder har mer eller mindre osäker politisk situation eller mer eller mindre välutvecklad samhällsuppbyggnad med turism i fokus, passar de tidvis olika bra som dykdestinationer. Men trenden är positiv och möjligheterna ökar.

 

Egypten är populärt

Idag är Egypten ett väldigt populärt land att åka till om man vill dyka i Röda havet, de har satsat stort på kusten och turismen vid havet. Städer som Sharm el-Sheik, Taba eller Dahab på Sinaihalvön är fantastiska. I västra delen av landet finns städer som Safaga, El Gouna och Hurghada – alla nästgårds till enastående vatten. Som sagt så är Eliat i Israel det närmaste alternativet till den som reser från Europa. Israel har extremt bekostad och välutvecklad turistnäring vilket gör att denna sydligt benägna kuststad uppskattas av många dykare.

Egypten är populärt

Röda havet anses av många erfarna dykare vara världens bästa dykarvatten. Det är rent, mångfalden är extraordinär, korallreven blommar och lever innerligt – både mjuk och hård korall. Det finns upp mot 220 olika arter korall i Röda havet och i symbios med reven finns tusentals andra levande djur så som obeskrivliga fiskar, växter i regnbågens alla färger och mindre, minst lika fascinerande varelser i mikrofaunan. I Egyptens äldsta nationalpark Ras Mohammed National Park (från 1983), finns kanske det mest populära revet i Röda havet. Marinreservaret är beläget invid Egypten sydligaste spets av Sinaihalvön. Hela revet är komplett och fullständigt orört med en yta på hela 480 kvadratkilometer. Det är lika mycket som ungefär 62 000 fotbollsplaner. Så har vi ju hajar också. Något som lockar otroligt många dykare – nybörjare som erfarna. I Elphinstone i Marsa Alam i Egypten och Daedalus i samma land finns det goda chanser att tillsammans med duktiga proffs på se den läskiga men mäktiga hajen Oceanic Whitetip. Även människan har genom historien lyckats göra sig påmind på Röda havets botten. Vrak som blivit en del av havet är spännande att upptäcka under ytan. Röda havet är vackert på ytan, men än mer vackert under.