Dykning i Sydafrika

by

I Sydafrika kan man både få dyka med stora hajar och utforska fantastiskt vackra korallrev. Det var en av anledningarna till att jag valde att åka dit för att under tre veckor upptäcka landet både ovanför och under ytan.

Bästa dyken

Den sydliga spetsen av Afrikas kontinent är en mångfaldig och multikulturell nation med en kust på 2735 kilometer respektiva 1700 kilometer på två oceaner. Sydafrikas vatten lockar dykare för att komma in i sin färgrika värld. Dykupplevelsen här är lika varierad som människorna, allt från stora hajar till massor av små sardiner. Du hittar tropiska rev i nordöstra och tempererade, steniga rev i väst. Några av de bästa dykningarna här innebär i de kallare vattnen och där måste man även varna för starka strömmar. Man bör vara försiktig men om man gör rätt så kommer man få dykuppleveler som stannar i en livstid. Några av de allra bästa dyken i världen finns i Sydafrika.

Om du någonsin varit intresserad av att dyka med stora havsvarelser i episka havslandskap, då har du kommit till rätt ställe. Vid Gansbaai-kusten har du möjlighet att dyka med massiva stora vita hajar. I Östra Kap och Kwa-Zulu Natal kan du njuta av varmare vatten, korallrev och naturligtvis massor av hajar. Var förberedd på många olika vattentemperaturer under dina dyk. Vattentemperaturer varierar från cirka 14 ° Celsius till 27 ° Celsius på olika platser under hela året.

Bra kurser

Om man vill få ut det mesta av dyken så är det en bra idé att ta “Shark Conservation”-kursen för att få ut det mesta av dina dyk i Sydafrika. Även “PADI Enriched Air Diver” och “PADI Digital Underwater Photographer” kurserna hjälper dig att förbereda dig för att fånga bra bilder och få ut det mesta av dina dyk.Med en varierad topografi har Sydafrika flera klimatzoner som sträcker sig från öken till subtropiska. Kapstaden har ett medelhavsliknande klimat med våta vintrar och varma, torra somrar. Vintertemperaturer kan komma ner nära noll och somrar kan det nå upp emot 30º Celsius. Northern Cape i väst är glesbefolkat och välkomnar besökare till Sydafrikas gräns. Dykningen här är lika vild som landskapet och har ett av de djupaste grottdyken i världen. Medan Sydafrika kan omges av oceaner, uppträder en del av sin mest spännande dykning inåt landet. I nordvästprovinsen finns möjligheter för träning i sänkhål, sjöar och tidigare gruvor. Det är en utmanande form av dykning. KwaZulu-Natal är en dykares paradis med hela 83 procent av världens marina fiskfamiljer, en lockande blandning av skeppsvrak, rev och pelagiska arter och en av de fem bästa dykplatserna i världen.Sydafrikas västra Kap är lika spännande med dyk i tunga strömmar med gigantiska hajar. Eller kan man njuta av lugnare dyk i färgglada revet på sydkusten.

Filmade och fotade

Jag filmade alla fantastiska dyk och tanken innan var att dels lägga upp dem i mina sociala medier men även att skicka ladda upp filerna till min lagring online. Dock blev filerna för stora för det svaga wifi:t på hotellet så jag kunde inte ladda upp en enda film. Svara på mejl och roa mig med spel som solitär, schack och tjugoett kunde jag dock göra under ensamma kvällar.

Filmade och fotade
Filmade och fotade

Att få varva ner kvällstid ensam och inte gå ut och festa eller så, det var rätt väg för mig att smälta alla de dagliga intrycken. Förutom själva dykningarna så var det så ånga andra saker som jag såg som verkligen berörde mig. Fattiga barn, tiggandes, såriga, sjuka och utan hela kläder. Det var så mycket segregation att jag aldrig kunnat fatta om jag inte sett det. Bara fem minuters körning från lyxiga villor med pool och säkerhetsvakter så fann man kåkstädernas elände. Allt det här gjorde att jag behövde kvällarna ensam för att smälta den smärta jag träffade på men även för att ta in alla fantastiska intryck från både människor, natur och det under ytan. För Sydafrika består av en mix av allting detta.

Säkerhet

Sydafrika har på grund av sin plats alltid haft en plats av betydelse i det globala samhället. Under 1400-talet var det en otrolig prestation för dem som klarade sig runt Godahoppsudden från Europa till Asien.Mellan Taffelbergen och de vackra stränderna hittar du Kapstaden. Mycket av landets historia hålls i denna vackra och mångsidiga stad.

Säkerhet
Säkerhet

Sydafrika har ett oroligt förflutet men nationen har gjort stora språng med hjälp av den tidigare presidenten Nelson Mandela. Landets kamp med apartheid har fört alla i nationen närmare varandra, som regel, även om spänningarna fortfarande kan vara höga.Med anledning av detta är det viktigt att veta vart man bör och inte bör vistas, det är viktigt att vara försiktig och lyssna på lokalbefolkningen. Men om man är försiktig så kan man verkligen få uppleva ett land utöver det vanliga. Därför ska man inte tveka en sekund på att åka.