Dykutrustning

by

Tycker man om att simma har taken på att pröva på att dyka säkert slagit en vid flertal tillfällen. Dykningen handlar om att kunna hålla andan under vattnet och det mest spännande är förstås att tungdyka vilket innebär att man simmar ner enda till botten.

Dykutrustning
Dykutrustning

En person som fridyker brukar göra det utan andningsgas men det är då viktigt att innan man dyker andas in luft precis ovanför vattenytan. Däremot är det vanligt att man som dykare väljer att använda sig av andningsgas eftersom det blir enklare om tanken är att dyka och faktiskt vara under vattnet en stund. Vill man börja dyka så är det viktigt att först och främst inskaffa rätt utrustning där andningsgasen inte är det enda viktiga för att man ska kunna dyka på ett bra sätt. Det finns mycket annat att tänka på och det finns mycket utrustning som kan vara bra att ha om man vill börja dyka.Det viktiga att tänka på när man ska köpa en dykarutrustning är andning, värme, att kunna hitta under vattnet och kunna göra det som man vill göra under vattnet utan att det inträffar något problem. Exakt vilken utrustning man behöver är svårt att svara på eftersom det beror på vilken typ av dykning det är tänkt att man skulle vilja hålla på med. Den vanligaste utrustningen är Self Contained Underwater Breathing Apparatus eller SCUBA som är förkortningen vilket är den utrustning som den frisimmande dykaren använder sig av. Den som fridykning bär vanligen sin andningsgas på ryggen.

Vilken utrustning är viktig?

Gasförråd

Gasförråd: gasen som egentligen är luft bör förvaras i en flaska. Flaskan bruka man under tiden man dyker ha placerad på sin rygg.Väst: det finns olika typer av dykvästar vilket är frontväst, vinge och jackväst. Västens uppgift är att avväga den som dyker men har många gånger också i uppgift att bära gasflaskan.Inflatorslang: en slang som behövs för att kunna släppa ut luft. Slangen brukar sitta på dykvästen och det är viktigt att det alltid är lätt att komma åt slangen.Våtdräkt: att använda en våtdräkt är enormt viktigt när man dyker eftersom det ofta kan bli väldigt kallt i vattnet. Det finns många olika våtdräkter som är gjorda i olika material. Dykmask: används främst för att man ska kunna se allt klart och tydligt under vattnet. Simfötter: viktigt att ha när man dyker så att man ska kunna simma snabbt under vattnet. Regulator: viktigt att ha för att kunna förvandla ett högt gastryck till ett lägre. Blyvikter: vikter som har i uppgift att man varken ska sjunka eller flyta när man befinner sig under vattnet Manometer: ett viktigt verktyg som gör att det blir möjligt att se hur mycket tryck det finns kvar i gasflaskan. Kompass: det kan vara lätt att tappa bort sig när man dyker och därför är det enormt viktigt att ha med sig en kompass då det kommer göra att man kan känna sig betydligt mer säker. Bra att ha kan också vara bland annat: klocka, snorkel, pumpventil, visselpipa och en lampa.