Fantastiska dykdestinationer

by

Den mest fantastiska och spännande dykningen finns på Malta och GozoVrak som ligger i det vackra Medelhavet kring Kroatien. Där finns spännande vrak att utforska från andra världskriget och man kan även dyka från flygplan samt fartyg. En helt fantastisk och verkligen annorlunda upplevelse!

Denna vackra plats ligger i en ögrupp mitt i Medelhavet. Mellan Afrika och Europa närmare bestämt. Man kan där utforska medeltida städer, det kristallklara vattnet samt njuta av den Italienska maten som är en fröjd för både öga och mun! Fler historiska sevärdheter finns här och Malteserna är ett väldigt gästfritt folk. Den allra bästa tiden för att dyka här är under de vackra sommarmånaderna. Då är det varmt både i havet och luften. Vattnet är glasklart och klippformationerna är en fin upplevelse. Mängder av nakensnäckor och sjöstärnor trängs här! I Adriatiska Havet finns de absolut vackraste och mest omtalade dykplatserna i världen i vattnen mellan Crikvenica Riviera och ön Krk. Där är fri sikt och inga besvärliga strömmar nästan samt varm och behaglig temperatur. Upp till tjugosju (27) och under vintern elva (11). Folk gillar mest att upptäcka grottor, tunnlar vrak och rev. Ett rev som passar utmärkt för nybörjare är Punta Silo på Cape Silo. Där finns svaga strömmar och mängder av anemoner, bläckfiskar, tvättsvampar, sjöstjärnor och nakensnäckor! Även i vatten där det är finns det otroligt mycket fint att se på. På tre till fem meters djup finns en tunnel på Reef Tenki utanför Cape Tenki där mängder av underverk under vattenytan finns att upptäcka. Just på detta ställe skall man noga hålla ögonen öppna efter den beryktade skorpionfisken som är väldigt bra kamoflerad! Den ser man klängandes efter väggarna i tunneln! Även koraller och tvättsvampar upptäcker man här!

Dykdestinationer i röda havet

Här finns otroligt många välbevarade vrak som är underverk att se för den som tycker om det. Bland annat vraket Thistelgorm från andra världskriget. Fiskarna här är rena naturens underverk av skapelser! Vraket Shaáb Rumi är också en otrolig sevärdhet av kvarlämningar som man inte får missa! Här ser man hur det såg ut förr på den tiden.  Det ligger lite längre söderöver. Alla vrak är täckta av otroliga både mjuka och hårda koraller. Röda havet är jordens nordligaste tropiska hav och är mest känd för sin höga salthalt. På grund av denna höga salthalt har det utvecklats en alldeles speciell flora som är fantastisk att skåda! Röda havet är en del av den Indiska Oceanen – så mäktigt! Röda Havet är tvåhundratjugofem (225) mil långt och trettiosex (36) mil brett. Det binds ihop med Medelhavet via Suezkanalen i norr. I söder gränsar det till Indiska Oceanen via Bab el-Mandeb. Färgen rött betyder inte att havet är rött utan att havsytan färgas av klorofyll från en speciell bakterie under algblomningen. Namnet kommer från gammel-Grekiskan. Det tar fem (5) timmar att flyga från Stockholm i Sverige till Röda Havet. Man behöver inte heller att vara orolig för någon jetlag.

Dykdestinationer i röda havet

Detta är några av de fantastiska dykaräventyr som en både van och nybörjaraspirant kan uppleva! Världen under vattnet är så annorlunda och fantastisk att alla borde få chansen att uppleva ett sådant äventyr under sin livstid.