Farligaste dykplatserna i världen

by

Dykning innebär att man ger sig ner under vattnet och andas med hjälp av luft från tuber. Många ägnar sig åt denna hobby men det finns personer som tar det till en helt ny nivå. Det kan innebära direkt fara för livet och har man otur kan det resultera i att man avlider. En plats som återkommande räknas upp en av de farligaste platserna är det så kallade blå hålet som ligger på väldigt djupt vatten i Dahab. Det gäller att ha mycket kunskap av dykning och hela tiden vara säker på både vägen och vad man håller på med. Förutom specifika platser är annars både vrak- och grottdykning något som räknas som väldigt riskfyllt. Det innebär att man ger sig in på trånga platser där utrustning kan fastna och förutsättningarna kan ha förändrats sedan någon var där sist.

Farligaste dykplatserna i världen
Farligaste dykplatserna i världen

Varje år sker det dödsolyckor där dykare fastnar i grottan och inte lyckas komma ut. Det kan vid sådana tillfällen vara svårt att få hjälp då också de personerna riskerar att fastna. Grottdykning kan anses som något spännande och exotiskt men ofta är det både väldigt mörkt och dålig sikt inne på dessa områden. En del forskare dyker ner för att kunna ta olika prover vilket kan vara en motivering till att genomföra det.

Dyka i andra länder

Vill man prova och dyka i andra länder finns det på många turistorter en mängd olika dykcenter att välja mellan. Kom ihåg att innan noga undersöka vad som täcks av den egna hemförsäkringen om en olycka skulle vara framme. Alla dykcenter är anslutna till olika typer av certifikat vilket också kan vara en god idé att läsa på om. Certifikaten kan nämligen vara olika gångbar i olika länder och har ett varierat rykte. Beroende på om man enbart vill göra ett provdyk eller om man har som mål att ta ett certifikat.

Dyka i andra länder
Dyka i andra länder

Många länder runt om i världen erbjuder ett klarare vatten än i Sverige och ett helt annat marint liv att uppleva. Barn från 10 års ålder får börja att prova dyka med tuber men då under mer begränsade former än vuxna. Det gör att dykning kan vara en aktivitet som passar till hela familjen. Ett äventyr som man tillsammans får uppleva och det är dessutom väldigt enkelt att utöva då man på väldigt många ställen kan hyra den utrustning som behövs till utövandet.

Något som är bra att ha med sig oavsett är sin egen våtdräkt och cyklop. Cyklop handlar mycket om personlig smak och kan vara svårt att hitta något som passar riktigt bra. Ska man köpa in denna typ av utrustning kan det vara en dyr engångskostnad, men det handlar om denna typ av utrustning behöver man gå upp i pris något för att få riktigt bra kvalitet. Tar man sedan hand om och vårdar sin utrustning kommer man att kunna använda den i många år framåt. Ta reda på hur man underhåller och vårdar gummit på cyklopet på bästa sätt och följ dessa anvisningar riktigt noggrant.