Fina platser att dyka på i Australien

by

Australien. Den magiska ön belägen på den södra delen av vårt blåa klot. Omringat av indiska oceanen och Stilla havet gör ett besök på ön att man verkligen inser att det är en blå planet vi vandra omkring på. Och vill man uppleva det stora blå ytterligare kan jag bara rekommendera att packa ner simfötterna, i med baddräkten och badbrallorna för att ge dig av mot landets alla fantastiska dykdestinationer.

För att veta var man kan dyka allra bästa har vi samlat ihop ett par stycken fina platser som Australien kan locka dykarsugna. Låt oss börja med det störta och mest självklara – Stora Barriärrevet eller The Great Barrier Reef som det heter i Australien. Hit reser många tusen dykare varje år, både nybörjare och de som dykt många gånger förr, för att uppleva det magiska som havet har att bjuda på. Vattnet är helt klar och mångfalden sprudlar. Det stora Barriärrevet är ett världsarv som ligger mellan 30 och 40 mil utanför kusten. Man måste alltså åka ut till revet med båt för att kunna dyka ner och samsas med fiskar, sköldpaddor och kanske en och annan haj. Revet är stort, vilket man kanske är en slutsats man kan dra när man hör namnet. Över 1200 mil sträcker sig det djurrika revet. Båtturerna är många och oftast ganska lätta att få tag på. I vanliga fall avgår båtarna från Cairns som ligger i den norra delen av Queensland vid Stillahavskusten. Att dyka bland koraller, havstulpaner, mångfärgade alger, fiskar, skaldjur, och andra varelser som du inte visste fanns är något som man bör göra och utan tvekan kommer att komma i håg i resten av livet. Den enda risken med att dyka i det Stora Barriärrevet är att man troligtvis kommer att bli så förtjust att man måste återvända snart igen.

 

Gillar du delfiner? Åk till Nigaloo

En andra plasts om man inte heller få missa är Nigaloo som ligger i västra delen av Australien. Här är vattnet mist lika blått och vattenkamraterna i form av Doris och Nemo håller dykarna sällskap i lika hög grad som i de norra vattnen. Men i Nigaloo är det koraller som står i fokus. Vid Nigaloo Marine Park ges dykare en ypperlig chans att få lära sig se skillnaden mellan hård och mjuk korall. I marinreserveret finns mer än 50 arter av mjuk korall och över hela 200 arter av mjuk korall. Detta lockar olika djur och växter samt svampar. Här får man chansen att beundra ingången till Exmouth Gulf och träffa på extraordinära och underbara liv från Murion Island. Jag menar, gillar du delfiner, är du nyfiken på angelfish och har du alltid drömt om att simma med en batfish? Då måste du bara besöka Nigaloo under ytan.

Gillar du delfiner? Åk till Nigaloo

Sist men inte minst tänkte jag rekommendera Mornington Peninsula i Victoria där Port Philip Heads Marine Park ligger. Här finns det hundratals, oftast tusentals olika fågelarter som både syns och låter. Man blir helt till sig om man kommer från sin lägenhet utanför vilken busken fylld av gråsparvar står. Även små och stora sälar, färgsprakande fiskar, majestätiska rockor, lustiga sjöhästar, spretiga sjöborrar och ärligt talat, väldigt gulliga havsdrakar kommer att hålla dig sällskap vid ett besök vid Port Philip Heads.