Risker med dykning

by

När man reser utomlands så kan det kännas lockande att dyka bland korallreven för att få se vackra fiskar som man vanligtvis ser i akvarium. Självklart går också att hålla på med dykning i Sverige, men det kan vara spännande att få se en helt ny typ av värld under vattnet. Frågan är om det är farligt att dyka? Precis som med allt annat innebär dykning att det finns några risker som bör finnas i bakhuvudet när man befinner sig under havsytan.

Att tänka på inför ett dyk utomlands

Det finns ett flertal certifierade dykare som åker utomlands för att uppleva dyk bland korallreven och dessa vet redan vilka risker det finns när det gäller dykning. Är man novis är det alltid bra att kolla upp om man uppfyller hälsokraven för att dyka. För det är nämligen så att vissa klarar inte av att hålla på med dykning. Har personen ifråga epilepsi, öron-,hjärt- eller lungproblem, samt är gravid eller har en allmänt dålig kondition. Då bör man undvika att dyka över huvud taget. Är man det minsta lilla osäker så är det bara att uppsöka en läkare och göra en hälsokontroll.

Skillnaderna mellan Sverige och utomlands

Dykvattnen i Sverige har vanligtvis sämre sikt, men framför allt betydligt kallare jämfört med om ett dyk görs söderut. Sikten är ett stort problem i samband med dyk, vilket gör att det är lätt att komma vilse eller rent av att skada sig. Därför bör man aldrig dyka ensam och en lina är alltid bra att fästa på sig själv och båten/dykarkompis. Då vet man att det alltid går att hitta tillbaka till båten eller kan få hjälp när det börjar bli ont om syre i tuben eller något annat skulle hända.

Risker för skador

Risker för skador

Är man nybörjare på att dyka så kan det finnas risk att skada bihålorna och trumhinnorna, eftersom man inte vet riktigt hur en tryckutjämning ska göras. Yrsel och huvudvärk kan också uppstå. Risken för att utsätta sig för dykarsjukan är inte särskilt stor. Enligt den statistik som har gjorts så har dykarsjukan hänt 1 – 2 gånger/10 000 dyk.

Tips för att minimera risken

Innan ett dyk bör man göra en planering över sitt dyk och sedan följa planeringen. Är intresset för dykning stort är det alltid bra att gå en utbildning och ta ett dykarcertifikat. För då får man dels reda på vilka risker det finns, samtidigt som man får det hjälpmedel och verktyg för att minimerar riskerna med sina dyk.

Det gäller även följa de regler som är uppsatta inför dyk, som exempelvis inte dyka vid förkylning då trycktjämningen försvåras eller att man som dykare inte har en bra kondition i grunden. Vid ett dyk bör man alltid hålla sig nära sin dykarkompis. Skulle det uppstå någon form av problem med andningen eller annat obehag, ska dykningen avbrytas med en gång.

Är man nybörjare är det alltid bra att bli medlem i en dykklubb, eftersom det gör att man kan få goda råd och tips inför, under och efter dykningen. Samtidigt som klubbarna erbjuder utbildningar för att bli dykare. Dessutom tränas alla på hur olyckor och liknande ska hanteras på ett riktigt sätt. Det gör att man har de kunskaperna om ett tillbud skulle hända, vilket är en trygghet för dykarna.