Spännande att dyka i Östersjön

by

Det är otroligt spännande att dyka i Östersjön med tanke på att det är väldigt unika förhållande i vattnet, samtidigt som havet är ett av världens mest trafikerade. Havet har varit fullt av aktiviteter ända sedan istiden.  Under 1600- och 1700-talet kämpades det många slag till havs och det finns över 20 000 vrak längst hela den svenska kusten. Alla dessa strider har efterlämnat spår i form av vrak. Det finns mer än 2 000 olika vrak som har registrerats i Östersjön.

Tack vare att Östersjön har ett bräckt vatten och är kallt, plus att det inte finns någon skeppsmask i vattnet. Det betyder att vraken helt enkelt bevaras betydligt längre i vattnet jämför med andra hav. Att dyka i Östersjön innebär att man med all sannolikhet kan utforska vraken. De skepp som gick under innan år 1850 anses vara fornlämningar och är därför skyddade av kulturmiljölagen.

Det går bra att dyka på de olika vraken efter sjunkna skepp så länge man inte ändrar, rör eller skadar vraken. Vissa vrak kan ha ett extra unikt värde för kulturhistorien och kan bli belagda med dykförbud. Detta för att skydda braket för att brytas ned och förhindra slitage. 

Känslan av att dyka i Östersjön

Känslan att dyka runt i djupet och se alla de fartyg och båtar som har förlist gör att sin fantasi verkligen sätter fart. Det spännande är att varje vrak har sin egen speciella historia. Speciellt om man dyker vid vraket av segelfartyget Hulda af Ven som förliste i en fruktansvärd storm under 1961 eller vraken av Sappemeer, Najaden och Melanie. Visserligen är inte ett dyk i Östersjön lika färgglatt som att simma runt koraller och se färgglada fiskar i de tropiska vattnen, men Östersjöns skatter av vrak gör att det blir något utöver det vanliga och rafflande att simma runt bland vraken.

Vraksafari i Östersjön

På ett flertal ställen i kuststäderna längst Östersjön finns det möjligheten att delta i vraksafaris eller besöka dykparker. Vilket innebär känner man för att bege sig ut på äventyr under vattenytan och upptäcka vrak, så kan man göra det.

Under dessa safaris och i dykparkerna får man under ledning av en erfaren dykare guidning bland några av de mest kända vraken i Östersjön. Strax söder om Öland finns det ett flertal vrak, som bland annat fem ångare. Dessa stora ångare sjönk under ubåtsmassakern i första världskriget. Det ännu fler vrak att utforska under ytan vid ön.

För den som är nyfiken så anordnas vraksafaris då man går chansen att dyka i vrak, för att se maskintelegrafer och skeppsklockor. Fördelen med att följa med arrangerade guidade dykturer är att man få mycket med på köpet.

Det ingår lån av all nödvändig dykutrustning, mat och logi, samt genomgång av säkerhetsföreskrifter och dylikt. Självklart kommer en dykguide följa med under varje dyk och har berättat vilka guldkorn man får se. Det är en fördel att ha kunskaper om dykning sedan tidigare, då man kan istället koncentrera och njuta av vad vraken har att erbjuda. Dessutom bör man ha en fysik som klarar av att befinna sig under vatten en längre tid.