Vackra dykplatser i Thailand

by

Den absolut bästa tiden för dykning i Thailand är mellan månaderna januari till april. Speciellt bra är det i Mars beträffande dykning, Thailand har många bra dykplatser men för att nämna några så är Similian Islands ett bra val. Similian Islands har nio stycken öar som ligger sju mil utanför den thailändska västkusten. Bästa resvägen dit är ifrån Khoo Lak som är en kustort men det går väldigt bra att även ta sig dit från både PiriPiriöarna och från Phuket.

Vackra dykplatser i Thailand

En så kallad live ombord resa är det absolut bästa sättet att uppleva Similian Islands på, då bor du i en båt och både andas och lever dykning dygnet tunt hela tiden flera dagar i sträck. De flesta resorna brukar vara i mellan 3 till 6 dygn och alla alternativ på komfort brukar finnas att välja på samt givetvis olika prisklasser ifrån lyx med egen hytt och varmdusch till den mer enkla men mer plånboksvänliga backpackervarianten där flera personer sover tillsammans på golvet.

På båten varvas dagarna med olika sorters dykningar med ned till 30 meters djup. Ett företag som har resor till Khao Lak är Khao Lak scuba adventures 4 dygn till havs med 4 dyk per dag för cirka 4000 kronor ombord så är den största förväntningen hos alla att få se den absolut största rockan av alla rockor som faktiskt är en vanlig syn ute vid Similian Islands nämligen djävulsrockan dagarna ombord består mest utav dyk solbad äta gudomligt god thai mat vila och umgås på pudervita stränder.

Det marina djurlivet i Thailand

Det marina djurlivet i Thailand

Den blåprickiga stingrockan blåsfiskar piggsvinsfiskar drakhuvudfiskar riktigt stora muränor sjöhästar och färgglada koraller ses bäst vid två andra populära dykplatser som Elephant Head Rock och Richeliu Rock som för övrigt är världskänt.

Vad består då Similian Islands utav? Jo det är en nationalpark med nio öar i andarmansjön beläget cirka sju sjömil utanför provinsen Phang-nga på thailändska västkusten den har livfulla korallrev samt helt kristallklart vatten med en sikt på över 30 meter, här är det relativt avancerad dykning det handlar om med starka strömmar på djupa vatten så dykarcertifikatet bör motsvara Adwanced Open Waten Diver för att dyka på denna plats.

Sail Rock anses vara den absolut bästa dykplatsen revet där börjar på 35meters djup och sträcker sig cirka 15 meter ovanför havsytan den kan besökas via dagsturer och är belägen mellan KooToo och Ko Pha-Ngen. Sail Rock är känt för sina 8 metrar swimthrough stora stim med både tonfisk,barracuda och makrill. Har man tur ser man även djävulsrockan samt valhaj.

Ett par saker och tips till: Tänk på att dykplatser öppnas och stängs emellanåt. Detta för att djurlivet ska få återhämta sig. Innan du planerar din resa är det bra att kolla upp vilka platser som är öppna respektive stängda. Om du behöver gå på en dykskola så är det bästa att låta bli att förboka plats, Oroa dej inte om plats. Det finns alltid plats någonstans. Så kolla gärna runt i god tid innan, men boka på plats när du är där.

Mer om resor till Thailand på Thaiportalen.se.