Vackra dykställen i Filippinerna

by

Uppskattar du vackra platser med klart, varmt vatten med stora vita stränder, då kan jag verkligen rekommendera Filippinerna, I Filippinerna kan du utöver nattklubbar, god mat och vacker miljö, hitta några utav världens bästa och vackraste dykställen, underytan kan man få se allt från fiskar, koraller till vrak från andra världskriget.

Då vattnet ofta ligger på mellan 24 och 30 grader, behövs oftast bara en tunnvåtdräkt, trots att det ofta är behagligt i vattnet är det bra att använda en dräkt då det lätt kan bli kallt om man gör fler än en dykning på en dag. I vattnet är det ofta väldigt bra sikt, du kan ofta se så djupt som 40 meter, vilket är väldigt lämpligt för fotografering. Ett av de vackraste dykställena är Malapasqua, där kan du se bland annat djävulsrockor, nakensnäckor och japanska vrak. Till Malapasqua tar du dig med båt från byn Maya, till Maya tar du dig med buss eller taxi från staden Cebu, en bussresa tar mellan fyra och fem timmar och kostar 10 kronor, en taxiresa kostar 200kronor och tar ca 30 minuter. Ett annat mycket populärt ställe är Donsol, där du garanterat stöter på valhajar och spektakulära grottor, här hittar du även vulkanen Mt Mayo, för att ta dig dit tar du en 11timmars bussresa. Vi har även Apo Reef där dykställena heter allt från Aladdin och Ego Wall till Hunters Rock, där hittar du allt från sköldpaddor till vitfenad och grå rävhaj, här hittar du även den så kallade ‘’clownfisk staden’’, en plats full utav vackra koraller, anemoner och clownfiskar, det är även möjligt att stöta på en och annan hammarhaj, till Apo Reef tar du båt från ön Mindoro. Priset ligger på mellan 160 och 200 kronor för en dykning beroende på om man har egen utrustning eller inte, ett pris som gäller för certifierade dykare, varje ö har ett antal olika dykföretag, dykinstruktörer, ett dykarcertifikat går på mellan 2500 och 5500 kronor, beroende på vilken nivå du är intresserad av, länkar till billiga resor och dykutrustning finns längst ned i artikeln. Några stora dykföretag är svenskägda Pro Safari, Seaquest Dive Center, Thresher Shark Divers och Philliphine Island Dive.

Bra att veta innan en resa

Filippinerna är en republik som tillhör Sydostasien, de ligger i närheten av Taiwan och Vietnam. De använder sig utav valutan peso, 1 krona är värd 5,87 pesos. Filippinernas huvudstad heter Manilla, landet har en area på 300000km2 är själva landet uppbyggt utav ungefär 7100 öar varav ca 900 är befolkade. Landet har en befolkningsmängd på ca 99 900 177 invånare. Utöver hotell finns det möjlighet att hyra en hel privat ö. På Filippinerna pratas cirka 170 språk men de officiella språken är filipino/tagalog och engelska. Klimatet är varmt och fuktigt, bästa dyk säsongen är mellan oktober och juni, under de andra sommarmånaderna är det oftast regnsäsong.

Bra att veta innan en resa