Vattenfotografering

by

Att fota under vattnet är en konst i sig och riktigt intressant. Det första man skall lära sig som undervattensfotograf är konsten att dyka. Innan man börjar ta kort under vattenytan skall man behärska den tekniken annars blir det inte så lyckat.

Vattenfotografering

Är man duktig på snorkling går ju det naturligtvis fint om man skall fota på grundare vatten. Det är en väldigt rolig utmaning med fotograferande under vattenytan, men man bör tänka på säkerheten framför allt. En annan viktig sak är att inte röra upp sand och grus från botten av vattnet för då skyms sikten. Det gäller att hålla sig i någotsånär stillhet under tiden man skall fota. Det är också bra att hålla sig lugn så att man inte skrämmer bort fiskarna. Man skall välja vilket vatten och vilken sjö, vattendrag eller hav man skall ta bilder i och tänka på att i Norden är alla vatten lite mörkare och grönare än på sydligare breddgrader. Om man har med sig vänner under vattnet (vilket är mycket lämpligt så att man inte dyker själv) skall man informera dem om man till exempel vill att de skall simma på ett visst sätt under vattnet och att de skall ta det lika lugnt som man gör själv för att inte grumla till vattnet. Det lättaste stället för att fotografera under vattnet är i tropiska vatten och en systemkamera är ett bra alternativ. Man kan även köpa ett undervattenshus till den kamera man redan har så slipper man lägga ut dyra pengar på utrustning på en gång. En amfibiekamera är allra bäst om man skall köpa en som håller måttet under vattenytan. Alla kameror fungerar allra bäst om man använder dem manuellt istället för andra alternativ. Man skall se upp i butiken så att man inte blir lurad för ingen kamera är förinställd på att ta undervattensbilder från början utan det får man alltid fixa själv.

Några bra kameror

Några extra bra kameror som man kan ha under vattnet är bland annat: Nikonos V (Nikon) och Motor-Marine-serien (Sea&Sea). Även kameror från Olympus, Canon, Pentax och Minolta är perfekta för ändamålet. En Nikon är det lättast att få tag på ett uv-hus till. Vatten tar upp ljus på ett annat sätt än vad luften gör. Det blir massor av färger från solen under vattnet så det är därför som bilder under vattnet ger ett blå eller grönaktigt ljus. Om man fotar ungefär tre meter från sitt motiv får man de bästa bilderna och färgerna håller sig fina. Absolut inte längre bort, utan hellre närmare för att få fin skärpa. Blixten skall riktas direkt på det man skall fotografera och inte bakom, bredvid eller någon annanstans. Det behövs alltid blixt därför att ljuset under ytan är svagt vad det gäller färger och intensitet. Skall man bara ta fina siluettbilder behövs ingen blixt utan såna bilder blir lyckade utan.

Några bra kameror

När man tagit sina bilder kan man med fördel redigera dem i Photoshop som är ett jättebra arbetsverktyg för att putsa till sina verk under vattnet.