Viktigt att tänka på när du fridyker vid vrak

by

Många tänker på fridykning som att följa en lina ner och upp ur djupet, samtidigt som du gör en res i ditt inre eller övar olika andningstekniker.

sent.
Dyk aldrig in i vrak som inte har en synlig väg ut

Men det är långt ifrån allt fridykning kan användas till. Om du är på en semesterort där det finns skeppsvrak i närheten, kan du dyka vid vraket och få ut mer av det än de som snorklar, eftersom du har kunskaperna för att hålla andan länge och kan på så sätt också komma närmare vraket. Du har också en fördel gentemot de som dyker med tuber när det kommer till fotografering, eftersom du inte behöver ta hänsyn till luftbubblor från syrgastuberna eller hindras av dykutrustningen från att nå olika vinklar. Vad bör du då tänka på för att kunna undersöka vraken på ett säkert sätt?

Lär känna och ha kunskap om förutsättningarna


Ingen dykning är riskfri och du behöver ha koll på faktorer som sikt i vattnet, olika strömmar, båttrafik, vågor, vind etc. En vrakdykning kräver noggrann planering och det är helt klart ett smart drag att hyra in en guide om den möjligheten finns. Hör efter i den lokala dykbutiken och om det inte finns någon guide att tillgå fråga de lokala dykarna om den information som du behöver för att dyka i området. Utöver det finns det tre punkter som är extremt viktiga:

  • En dykboj är ett måste för att markera ut platsen där ni dyker så att båtar, vattenskotrar etc. kan se att det finns människor i vattnet, vid och under ytan. Dessutom kan du fästa en lina med markeringar i bojen och på så sätt få ett ultimat andningsschema.
  • Kontrollera djupet. Fridykning utan lina är annorlunda än dito med lina. Dyk aldrig djupare än 50–75 % av ditt personbästa, för att undvika att du utmanar dina gränser och gör dykningen osäker, för att inte säga farlig.
  • Minst en dykkompis, gärna fler. Inte ens den mest rutinerade dykaren ska ge sig på ensamdyk. Säkerheten ska alltid komma i första hand och även om det finns många som dyker runt ett och samma vrak går det aldrig att lita på att de ser dig om du råkar ut för syrebrist, fastnar i något eller liknande. De som snorklar kan heller inte dyka djupt nog och kan inte hjälpa dig förrän du flyter upp till ytan, och då är det i regel för sent.

Dyk aldrig in i vrak som inte har en synlig väg ut


Med tanke på att man som fridykare har betydligt mer begränsad tillgång på syre än en som dyker med tuber har, är det förenat med livsfara att ge sig in i ett vrak, eller grottor för den delen, utan att i förväg veta att man kan ta sig ut. Det är även en av de främsta anledningarna till att det är bra att hyra en guide om möjligheten finns. Tänk även på din säkerhet och var observant när du dyker i trånga utrymmen så du undviker att skrapa våtdräkt, fenor eller dig själv mot vassa och rostiga föremål. Ha alltid dykhandskar på dig för att skydda händerna och för att få ett bra grepp om du vill ligga stilla i vattnet ett tag genom att hålla fast i något.

Dyk aldrig in i vrak som inte har en synlig väg ut